sobota, Czerwiec 23, 2018

Paradontoza – lepiej zapobiegać niż leczyć, bądź świadom jej konsekwencji

0
designed by Freepic.diller - Freepik.com

Wyniki badań mówią, że coraz większa część społeczeństwa boryka się z problemem schorzenia przyzębia. Dlaczego, mimo postępu technologicznego, mimo coraz łatwiej dostępnych usług stomatologicznych i całego zaplecza wiedzy – chociażby tej internetowej – problem się nasila i dotyka zarówno starsze osoby, jak i młodsze.

Cynk – obrońca układu immunologicznego

0
cynk

Witaminy oraz minerały nie kwalifikują się do elementów budulcowych w swym systemie. Natomiast wywierają duży nacisk na jego wzrost oraz zwiększają wydolność organizmu. Co istotne, sprawują także bardzo istotną funkcję w przeciwdziałaniu deficytom elementów odżywczych, przez co zwiększają wytrzymałość organizmu oraz jest mniej podatny na choroby i pewne długotrwałe zaburzenia.

Jakie zalet ma cynku?

Cynk jest surowcem, jaki wybiera się we wszelkich komórkach organizmu, w szczególności w mięśniach (50%) i w tkance kostnej (25-30%). Cynk jest cennym minerałem wielu białek, a również:
– pobudza wiele enzymów, biorąc wkład w ciągach chemicznych,
– bierze aktywny wkład w syntezie białka, RNA oraz DNA,
– normuje błony komórkowe oraz system kostny,
– oddziałuje na odczucia – dzięki niemu mamy smak oraz zapach,
– wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego,
– wykazuje nacisk na rozwój oraz wzrost płciowy,
– bierze wkład w syntezie pewnych hormonów, np. insuliny,
– potrafi odtruwać organizm z metali.

niedobory cynku - jak im zapobiec

Sygnały niedoboru cynku

Za mała ilość cynku może prezentować się kłopotami z przyswajaniem pierwiastka, i w efekcie zaburzeniami układu pokarmowego, na przykład zapaleniem trzustki, celiakią i przewlekłym zapaleniem jelit. Deficyt cynku może nastąpić u każdego z nas. Natomiast jak pokazują analizowania, to niejednokrotnie u osób starych występuje za mała porcja tego momentu oraz toż im w szczególności poleca się spożywanie artykułów zawierających cynk, a to więc, iż ich system odpornościowy pracuje najsłabiej. Na deficyt narażone są również osoby z dolegliwościami przewodu pokarmowego, dolegliwością alkoholową, osoby na diecie odchudzającej, ortodoksyjni wegetarianie i makrobiotycy, miłośnicy słodyczy, kobiety w ciąży oraz sportowcy (ze powodu na wyższe zapotrzebowanie).
Inne objawy niedoborów cynku:
– występowanie stanów zapalnych skóry,
– zmiany łuszczycowe skóry,
– laksacja,
– strata apetytu,
– wypadanie włosów,
– zahamowanie wzrostu,
– ograniczenie odporności,
– schorzenia smaku oraz węchu,
– niezwykle liczne choroby,
– trudności w gojeniu się ran.
Kłopoty z przyswajaniem cynku potrafią nastąpić także, jeśli spożywamy zbyt wielką liczbę artykułów bogatych w kwas foliowy, żelazo, miedź oraz wapń, na przykład podroby, mięso i orzechy.

Cynk a wytrzymałość

Komórki odpornościowe umieszczone są w grasicy, szpiku kostnym, węzłach chłonnych, makrofagach i jelitach. To obecnie w tychże organach składają się przeciwciała, które pokonują chorobotwórcze patogeny. Nie wszystek zdaje sobie sprawę z tego, jak duży nacisk ma cynk na działanie układu immunologicznego. To dokładnie tenże wyjątkowy element pobudza mnożenie limfocytów T oraz spowalnia mechanizm zaniku grasicy. Na tym natomiast jego rola się nie kończy, ponosi także odpowiedzialność za tworzenie białych krwinek w systemie, ogranicza przyswajanie toksyn oraz wirusów do organizmu. Co nam to wszystko daje? Wskutek właściwej liczby cynku, wiele procesów w systemie przebiega bez zarzutów. Co istotne, mamy możliwość usprawnić własną siła na funkcjonowanie patogenów. Więc warto pilnować, żeby dawać go organizmowi w właściwych ilościach.

Kakao – dawka magnezu na zimowe wieczory

0
kakao

Wiele osób naprawdę  bardzo, ale to bardzo lubi kakao, dlatego poznaj sprawdzony przepis, jak szybko i łatwo je przygotować.

Kakao – składniki

Składniki

  1. 2 szklanki mleka
  2. 2 łyżki prawdziwego kakao
  3. cukier waniliowy
  4. cukier

Kakao – Przygotowanie

1.Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier waniliowy.

2.Gotujemy.Kakao wsypujemy do szklanki i dajemy odrobinę wody, by je rozmieszać.

3.Dosładzamy mleko. Do gotującego się już ( podnosi się)wlewamy rozrobione kakao i mieszamy.

4.Wlewamy do kubków.

5.Kakao podajemy nie tylko na śniadanko ale i w ciągu dni.

6.Twoja pociecha będzie ci wdzięczna!

Kakao – co warto o nim wiedzieć?

Kakao to nic innego, jak nasiona z owoców kakaowca, które zmielone na proszek stosowane są jako składnik wielu wyrobów cukierniczych. Drzewa kakaowca hoduje się i produkuje z jego owoców kakao w Afryce (WKŚ, Ghana), Ameryce Środkowej i Południowej oraz w rejonie Karaibów (Dominikana, Trynidad). Kakao oprócz białka i tłuszczu zawiera dwa alkaloidy o działaniu pobudzającym – teobrominę i kofeinę, która występuje w śladowych ilościach. Teobromina ma znacznie słabsze działanie pobudzające niż kofeina, ale działa regenerująco na organizm zarówno po wysiłku fizycznym, jak i psychicznym. Kakao jest bardzo bogatym źródłem magnezu, chromu, żelaza, manganu oraz cynku. Wspomaga koncentrację, redukuje stres i korzystnie wpływa na nasze samopoczucie. Przeciwutleniacze zawarte w kakao posiadają właściwości antyrakowe, chronią nas przed wirusami oraz chorobami skóry. Ziarna kakaowca mają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino i aż trzy razy więcej niż zielona herbata Kakao jest również źródłem młodości. Pomaga osobom z zaburzeniami trawienia i wydalania – pobudza pracę żołądka i jelit. Tradycyjnie uważane było również za skuteczny afrodyzjak;)

napój kakaowy właściwości kakao i działanie

Historia kakao sięga czasów Majów i Azteków. Pili oni oszałamiający napój kakaowy zwany chocolate, podczas obrzędów i świąt religijnych. W tamtejszych kręgach kulturowych ziarna kakaowca były niezwykle cenne i służyły nawet jako środek płatniczy. Ziarno kakaowca przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. Napój, warzony wedle przepisu azteckiego króla Montezumy, zdobył najpierw uznanie na dworze hiszpańskim. Kolejną ciekawostką jest, że powszechnie ceni się tzw. „kakao holenderskie”- ale co to właściwie jest? Bo z pewnością nie kraj pochodzenia ziaren kakaowca… Chodzi o tzw. „holenderski proces kakao„, metoda produkcji proszku kakaowego opracowana przez niejakiego Casparusa van Houtena w 1828 roku, polegająca z grubsza rzecz biorąc na odtłuszczaniu masy kakaowej z pomocą prasy hydraulicznej, dzięki czemu w ogóle otrzymać można proszek, przy tym o stosunkowo niskiej zawartości tłuszczu. Przed mieleniem ziarna są dodatkowo alkalizowane, dzięki czemu poprawia się mieszalność kakao z płynami, zmniejsza się jego kwasowość, kolor staje się ciemniejszy a smak łagodniejszy. Najpopularniejszym kakao typu holenderskiego w Polsce jest kakao DecoMorreno. Jedyną wadą tego kakao jest to, że nie posiada ono certyfikatu Fair Trade.

Suszone owoce na diecie

0

Suszone owoce przez dużo mniejszą zawartość wody są bardziej kaloryczne. Zawierają często dużo więcej wartości odżywczych i zachwycają smakiem. Które owoce warto wybrać na diecie, aby cieszyć się smakiem i walorami zdrowotnymi? Czy należy się obawiać przyjmowanych kalorii?

Kaloryczność suszonych owoców

Suszone śliwki to ok. 260 kcal na 100 g produktu. W Przypadku świeżych to już tylko 45 kcal. Z kolei morele suszone Zielona Esencja dostarczają do organizmu człowieka ok. 240 kcal w 100 g. Świeże owoce z kolei tylko 48 kcal. Dbając o smukłą sylwetkę nie ma potrzeby rezygnowania z suszonych owoców. Powodów jest przynajmniej kilka. Posiadają niski indeks glikemiczny, przez co na dłużej sycą i przeciwdziałają napadom głodu. Minimalizujemy w ten sposób ryzyko zjedzenia czegoś niezdrowego. Owoce po ususzeniu zawierają więcej błonnika, który odpowiada za wspomaganie przemiany materii. Duża ilość pektyn w suszonych owocach przyczynia się do powolnego przyswajania cukrów, w efekcie organizm spala szybciej tłuszcz.

Suszone owoce podstawą zdrowego odżywiania

Najbardziej znane i lubiane suszone owoce to morele. Nawet na diecie warto je jeść, gdyż przywracają równowagę kwasowo-zasadową, co jest istotne zwłaszcza po treningu, a także dla osób jedzących duże ilości mięsa. Suszone morele są obfite w potas, który korzystnie wpływa na gospodarkę wodną, zapobiega skurczom mięśni. Te owoce w wersji suszonej zawierają aż 1666 mg potasu w 100 g. Duża zawartość żelaza w suszonych morelach z kolei redukuje uczucie zmęczenia i zapobiega niedokrwistości. Suszone morele zawierają ponadto dużo witamin, zwłaszcza witaminę B6, A i C. Wystarczą 4 sztuki suszonych moreli, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Te suszone owoce dostarczają do organizmu również substancje antyoksydacyjne, które chronią przed powstawaniem nowotworów. Duże ilości wapnia pozwalają na utrzymanie w dobrej kondycji kości, zapobiegając skłonnościom do urazów. Wapń odpowiada za właściwą gęstość kości.

Zdrowa przekąska w ciągu dnia

Suszone owoce są smaczne i słodkie. Stanowią świetną przekąskę, zastępując często bardzo niezdrowe słodycze, które zawierają tłuszcze utwardzone. Nie należy zjadać ich późnym wieczorem, gdyż cukier zawarty w nich szybko ulega przekształceniu w tłuszcz. Ze względu na bogactwo smaku i wartości odżywczych warto jednak regularnie sięgać po tę formę owoców, zwłaszcza poza sezonem, kiedy świeże owoce są niedostępne. Morele jako jedyne z suszonych owoców są zalecane w diecie dla cukrzyków. Spożycie tych owoców w dużych ilościach może jednak działać przeczyszczająco.

Domowe sposoby na bóle menstruacyjne

0
domowe sposoby na bóle miesiączkowe

Dolegliwe bóle i skurcze w dolnej części brzucha, często promieniujące do krzyża, a czasem nawet do kolan to comiesięczna przypadłość wielu kobiet. Warto nauczyć się kilku domowych sposobów na bóle miesiączkowe. Dolegliwe bóle i skurcze w dolnej części brzucha, często promieniujące do krzyża, a czasem nawet do kolan to comiesięczna przypadłość wielu kobiet. Warto nauczyć się kilku domowych sposobów, które pomogą złagodzić bóle miesiączkowe. Często pierwszym sygnałem zbliżającej się miesiączki jest ból w okolicy podbrzusza. Bywa, że mija on wraz z rozpoczęciem menstruacji. Jednak niektóre kobiety brykają się z nim nawet przez kilka dni miesiącu. Do tego mogą dochodzić bóle głowy, nudności, wymioty. Jak łagodzić bóle miesiączkowe domowymi sposobami?

Wykorzystaj moc ziół.

Zioła należy jednak zacząć systematycznie pić już na kilka dni przed przewidywanym terminem miesiączki. Nie pomogą, jeśli ból już się rozhula. Jako domowe sposoby na bóle miesiączkowe pomocne są wszystkie rośliny lecznicze o działaniu rozkurczowym i uspokajającym. Pomocny będzie więc, choćby rumianek, kozłek lekarski, mięta, melisa, nagietek lekarski, rozmaryn, ruta zwyczajna. Działają solo i w zespole, chociaż wtedy szybciej i mocniej. Specjalne mieszanki są dostępne w aptekach, bądź sklepach zielarskich, można też przygotować je samodzielnie. Popularny jest odwar z kory kaliny koralowej. Wystarczy łyżkę stołową rozdrobnionej kory zalać szklanką gorącej wody. Po ogrzaniu do wrzenia gotujemy pod przykryciem pięć minut i wypijamy po kwadransie jedną do trzech łyżek stołowych odwaru. Kaliną najlepiej raczyć się kilka razy dziennie, po posiłku. Często polecany napar z melisy przygotujesz następująco: łyżkę ziół zalej w termosie 1,5 szklanki wrzątku i zamknij naczynie na godzinę. Pij wielokrotnie w ciągu dnia po 1-3 łyżki stołowe. Niezła jest też herbatka z jasnoty białej: dwie łyżki kwiatu tej rośliny oraz i łyżkę liścia melisy zalej dwiema szklankami wrzątku. Odstaw na kwadrans. Pij małymi porcjami pomiędzy posiłkami.

bóle menstruacyjne - domowe sposoby

Postaw na wodę.

Gdy bóle w podbrzuszu i krzyżu zaczynają się już na kilka dni przed miesiączką, możesz łagodzić je wtedy z pomocą gorącej kąpieli. To bardzo znany domowy sposób na bóle miesiączkowe. Dodaj do niej kilka kropli olejku z szałwii muszkatołowej, majerankowego i z rumianku rzymskiego.

Pomoże także dodanie do wody mieszanki rumianku i lawendy czy olejku lawendowego (10 kropli). Suszone kwiaty włóż do płóciennego woreczka, a potem do wody, olejek po prostu trzeba dolać (10 kropli). Pamiętaj, że kąpiele odpadają, gdy dojdzie już do krwawienia. Lepiej zastosuj tylko ciepłe (nie gorące) okłady na brzuch (rozluźnią napięte mięśnie, złagodzą skurcze macicy, poprawią ukrwienie), ale tylko pod warunkiem, ze krwawienie nie jest obfite. Mogłyby nawet doprowadzić do krwotoku. Przy obfitym krwawieniu pozostaje szybki prysznic: woda powinna być raczej chłodna. Zrób sobie łagodzący masaż. Wykonuj dłonią okrężne ruchy wokół pępka. Najpierw zataczaj malutkie koła, potem coraz większe. Możesz też gładzić brzuch rękami od jego boków do środka. Takie masaże rozluźniają, a zarazem przyspieszają oczyszczanie macicy, zatem zapobiegają kolejnym bolesnym skurczom. Skuteczność zabiegu jest większa, gdy użyjesz olejku. Do zwykłej oliwy dodaj trzy krople olejku majerankowego i po kropli olejków: cyprysowego oraz z rumianku rzymskiego.

Dieta zgodna z grupą krwi – czy może działać?

0
Dieta zgodna z grupą krwi

Wybór odpowiedniej diety to kwestia niezwykle ważna nie tylko w przypadku osób, które planują odchudzanie, ale także dla wszystkich, którym zależy na zdrowym trybie życia. Niezbędne jest zatem dokładne przeanalizowanie wszystkich dostępnych wariantów i wybranie odpowiedniej wersji dostosowanej do indywidualnych potrzeb. Jedną z propozycji jest dieta zgodna z grupą krwi, która wciąż budzi wiele kontrowersji wśród dietetyków.

Na czym polega? Czy spory wokół niej są słuszne? I przede wszystkim: czy działa?

Podstawowym założeniem diety zgodnej z grupą krwi jest teza, iż sposób odżywiania powinien być dostosowany do konkretnej grupy krwi. Według autorów, pozwala na zrzucenie zbędnych kilogramów bez efektu jo-jo, a także stanowi pewnego rodzaju „nowy tryb życia”. Niewątpliwym atutem tej diety jest zrównoważony jadłospis. Wszystkie jej warianty opierają się na zasadzie, że sprawne funkcjonowanie organizmu to klucz do zdrowia, dlatego nie eliminuje niezbędnych składników. Przemawiać na jej korzyść może także fakt, iż dieta układana jest w oparciu o nasze genetyczne uwarunkowania, które regulują zachowanie organizmu.

Dieta dla osób z grupą krwi AB

W założeniu diety zgodnej z grupą krwi, osoby z grupą krwi AB, powinny jeść sporo mięsa, jednak mają problemy z jego trawieniem. Stąd magazynowanie go w organizmie w postaci tłuszczu. W tym przypadku dietę uzupełnia się warzywami oraz tofu i ogranicza przyjmowanie mięsa, szczególnie czerwonego. Dla osób z grupą krwi AB podstawowymi składnikami w codziennej diecie powinny być: warzywa, owoce (z wyjątkiem pomarańczy i bananów), ryż brązowy, soja, a także zielona herbata. Wyklucza się natomiast czerwone mięso, kaszę gryczaną, pełne mleko oraz masło.

Dieta dla osób z grupą krwi A

W tym przypadku dietetycy układają dietę z całkowitym wyłączeniem spożywania mięsa i produktów mięsnych. Wynika to z faktu, iż osoby z grupą krwi A, mają skłonność do gromadzenia tłuszczu i spowalniania metabolizmu poprzez spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyklucza się także nabiał, który wywołuje niepożądane reakcje insulinowe i który również jest słabo trawiony. Dodatkowo, w przypadku grupy krwi A, produkty mleczne, które są źródłem nasyconych tłuszczów, mogą prowadzić do cukrzycy, nieprawidłowej pracy serca i otyłości. Zaleca się natomiast dodawanie do dań oliwy, śliwek, wiśni oraz większości warzyw. Nie należy spożywać za to ziemniaków, niektórych ryb, mięsa, nabiału, a także napojów gazowanych.

dieta a grupa krwi - pomysly na posilki

Dieta dla osób z grupą krwi B

Według przeprowadzonych badań, osoby z grupą krwi B, są bardziej skłonne do problemów z systemem odpornościowym, jednak przestrzeganie odpowiedniej diety ma im pomóc w zachowaniu odpowiedniego stanu zdrowia. Ta dieta oparta jest na większości warzyw, baraninie, dziczyźnie, twarogach i zielonej herbacie. Unikać należ natomiast drobiu, orzechów, olejów pochodzenia roślinnego, pomidorów, pszenicy.

Dieta dla osób z grupą krwi 0

Osoby z grupą krwi 0, w założeniu tej diety, bardzo dobrze trawią białko zwierzęce i mają skłonność do tycia przez gluten. Dodatkowo, są bardziej podatne na niedobór hormonów tarczycy. Podstawowym założeniem jest tutaj wykluczenie większości produktów pochodzenia mlecznego oraz zbożowego. Ta dieta zgodna z grupą krwi 0 będzie się opierała przede wszystkim na rybach, owocach morza, czerwonym mięsie, szpinaku, brokułach, a także soli jodowanej. Nie zaleca się natomiast spożywania ziemniaków, kalafiora, a także należy unikać piwa.

Sprawdzony sposób na odporność? Postaw na olej z czarnuszki!

0
olej z czarnuszki

Wiadomo, jak ważna dla zdrowia i ogólnego samopoczucia jest odporność organizmu. W razie jej spadku człowiek zaczyna łapać infekcje, traci witalność i staje się zmęczony, senny, popada w choroby układu nerwowego. Dobrze, że można naturalnymi metodami wspierać układ immunologiczny, o cym wiele osób pamięta i chętnie wykorzystuje takie formy leczenia.

Jednym z ziół wspomagających odporność organizmu jest popularna czarnuszka siewna. Roślina ta ma niesłychanie długą tradycję – prawdopodobnie używała jej Kleopatra, rozpisywali się o niej Grecy i Rzymianie i szeroko znana była w Islamie. Prorok Muhammad mawiał, że czarnuszka uleczy wszystko oprócz śmierci. W medycynie muzułmańskiej nazywano czarnuszkę nasionami błogosławieństw. Wspominano o niej w Biblii, pisał o niej w swojej „Historii Naturalnej” Hipokrates.

Warto więc patrząc na przeszłe chlubne karty tradycji czarnuszki i dzisiejsze opinie na jej temat, zacząć ją z powodzeniem stosować w wybranej przez siebie formie.

Możesz wybrać np. bardzo wydajny olej z czarnuszki. Właściwości, jakie posiada, są zdumiewające. Jest to olej tłoczony na zimno, nazywany 10-stopniowym, co oznacza, że trzeba go przechowywać w temperaturze 3-10 stopni, oczywiście w ciemnych butelkach. W innym przypadku straci swoje właściwości i biologiczną aktywność.

Jeśli chcesz poprawić swoją odporność lub odporność bliskich, wypróbuj koniecznie cenny olej z czarnuszki. Dawkowanie preparatu wynosi to jedna łyżeczka 2 x dziennie (dzieci pół łyżeczki lub mniej) na czczo lub w trakcie posiłku. To wystarczy, aby zbudować dobrą ochronę dla organizmu i wspomóc go w codziennej pracy. Zazwyczaj wystarczają cztery tygodnie, aby ilość komórek odpornościowych znacznie wzrosła.

Dzieje się tak, ponieważ w jednym ziarenku czarnuszki zawiera się mnóstwo cennych składników, działających przeciwzapalnie i antyoksydacyjne. W czarnuszce znajdują się także witaminy z grupy B, A, F i E (przeciwutleniacz), minerały, takie jak: jak sól, potas, magnez, wapń, selen czy cynk oraz kwasy nienasycone (wśród nich bardzo rzadko spotykany eikozadienowy). W ziarenkach występuje jeszcze wiele innych składników o właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych, przeciwgrzybicznych, antyhistaminowych oraz przeciwbakteryjnych.

Oprócz wzmocnienia odporności także na szereg różnych dolegliwości działa olej z czarnuszki Opinie na temat jego stosowania oraz pozytywnych skutków kuracji można znaleźć w sieci, przeglądając artykuły tematyczne. Przybliżone są także w nich różne badania naukowe, wskazujące na prozdrowotne działanie, jakim wykazuje się olej z czarnuszki. Działanie jego jest bardzo szerokie, o czym można się dowiedzieć, zaczynając kurację.

Grafika udostępniona dzięki uprzejmości Apteki Gemini

Twaróg – pyszna i zdrowa przekąska

0
twaróg

Jeżeli dbamy o to, aby nasza dieta była odpowiednio zróżnicowana i zapewniała nam wszystkie niezbędne składniki odżywcze, to warto wzbogacać ją w produkty, które są niskokaloryczne, ale mogą stanowić świetną przekąskę. Jednym z takich produktów jest ser biały, czyli popularny twaróg, który nie tylko świetnie zaspokaja głód, ale jest też niskokaloryczny i zdrowy, a przeróżne możliwe formy spożywania go sprawiają, że nie sposób się nim szybko znudzić. Wystarczy trochę wyobraźni lub szybkich przepisów z internetu i smaczna przekąska gotowa!

Źródło witamin i cennych składników

Twaróg to przede wszystkich bogate źródło białka, ale nie każdy wie, że zawiera on również szereg cennych dla organizmu witamin – między innymi witaminy z grupy B, a także witaminę A, D oraz E. Znajdziemy w nim ponadto cynk, wapń oraz magnez. Spożywanie twarogu zalecane jest dzieciom w okresie dorastania i kształtowania się kości. Dodatkowo, twaróg jest produktem lekkostrawnym i nie ma wielu kalorii, zatem doskonale sprawdza się w jadłospisie osób, które są na diecie lub po prostu dbają o linię. Warto w takich przypadkach wybierać chudy twaróg o niskiej zawartości tłuszczu, ale pamiętajmy, że najbardziej wartościowy jest twaróg półtłusty. Biały ser polecany jest również dla osób po przebytych zatruciach pokarmowych oraz niektórych schorzeniach układu pokarmowego, na przykład przy wrzodach żołądka.

twarożek - źródło zdrowia i energii

Banalnie proste przygotowanie

Twaróg warto łączyć z produktami zbożowymi, ponieważ to zapewnia nam uzupełnienie odpowiednich aminokwasów. Najlepiej przygotować z niego smaczną pastę, którą możemy posmarować chleb i przygotować pyszne kanapki – największym plusem jest to, że dodatki możemy dowolnie wybierać. Świetnie sprawdzi się opcja na słono, na przykład ze szczypiorkiem, suszonymi pomidorami, lub też w połączeniu z tuńczykiem czy oliwkami – ale warto również sprawdzić opcję na słodko, czyli na przykład z dżemem lub miodem. Każdemu według uznania i gustu. Twaróg sprawdzi się świetnie w naprawdę różnych konfiguracjach,a przygotowanie takiej pasty jest banalnie proste – wystarczy połączyć ze sobą składniki, rozgnieść je widelcem, przyprawić wedle uznania i gotowe!

Twaróg – tak! Ale nie dla każdego

Niestety nie każdy może spożywać twaróg wedle życzenia. Istnieje bowiem grupa osób, która cierpi na nietolerancję laktozy – cukru obecnego w produktach mlecznych. Jest to dość powszechne zjawisko i osoby takie nie mogą spożywać żadnych wyrobów z mleka krowiego, gdyż działają one drażniącą na układ pokarmowy i powodują wzdęcia, biegunki oraz wymioty.

Warto wybierać twaróg jako źródło pełnowartościowego i lekkostrawnego białka pochodzenia zwierzęcego. Jest to świetna opcja na wegetarian aktywnych fizycznie, ale nie tylko. Twaróg bowiem nadal pozostaje niedocenionym źródłem nie tylko takich składników jak wapń czy właśnie białko, ale także różnych witamin, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Pyszne naleśniki czy pierogi z białym serem to z pewnością smak dzieciństwa, ale warto pamiętać o twarogu

Właściwości koniczyny łąkowej i zastosowanie

0

Rośnie dookoła nas a mało osób zna jej zbawienne zastosowanie. Koniczyna łąkowa inaczej zwana koniczyną czerwoną lub kądziołką naturalnie występuje w całej Europie, Azji, Ameryce Północnej oraz Afryce Północnej. Dopiero w XVIII wieku ludzie znaleźli dla niej zastosowanie jako pożywienie dla zwierząt.

Koniczyna łąkowa jest rośliną wieloletnią z rodziny bobowatych. Jej kwitnienie przypada na okres od czerwca do września. Nie ma wygórowanych wymagań do przeżycia. Potrzebuje stanowiska słonecznego i żyznej, przepuszczalnej gleby. Roślinę zbiera się od maja do września gdy ma już rozkwitnięte kwiaty. Należy to robić w słoneczne dni, żeby nie zgniła. Odcina się same główki kwiatostanów lub kwiatostany z szypułką o długości około 7 cm i górnymi liśćmi.

Z wysuszonych kwiatów można przyrządzić napary, kompresy, kąpiele oraz zastosować ją jako przyprawę w kuchni do zup czy sałatek a nawet można zrobić przepyszną nalewkę. Koniczyna łąkowa jest źródłem cennych składników takich jak: flawonoidy, barwniki antocyjanowe, fenolokwasy, związki kumarynowe, olejek eteryczny, wit. B, C, E oraz sole mineralne. Ma działanie moczopędne, wykrztuśne, przeciwzapalne, przeciwświądowe, rozkurczowe, wzmacniające, odtruwające, regulujące metabolizm.

Napary z suszonej koniczyny łąkowej można stosować wewnętrznie w przypadku schorzenia nerek, zapalenia pęcherza, zaburzenia układu pokarmowego, egzemie, łuszczycy, kaszlu. Kompresy z kwiatów koniczyny znakomicie radzą sobie z bólami artretycznymi, obrzękami naczyń limfatycznych, świądem pochwy, oparzeniami, ropniami, ukąszeniami owadów.

Jak przygotować napar z suszonej koniczyny? To bardzo proste! Rozdrobnione, wysuszone kwiatostany trzeba zalać wrzątkiem w proporcjach 2 łyżki ziela na 3 szklanki wody. Taki napar pozostawiamy pod przykryciem na pół godziny i przecedzamy po tym czasie. Gotowy napar pijemy przed posiłkiem. Najlepiej całą szklankę od razu.

Możemy również przygotować sobie bardzo relaksującą kąpiel. Wystarczy, że garść ziela zalejemy wrzątkiem. Po zaparzeniu, które ma trwać 30 minut i przecedzeniu naparu, wlewamy go do wanny. Kąpiel wpłynie na nas bardzo relaksująco, aromaterapeutycznie. Co więcej nasza skóra stanie się bardziej nawilżona, będzie błyszcząca, napięta, jędrna i bardzo gładka. Wszystko dzięki składnikom aktywnym zawartym w koniczynie łąkowej. Oczywiście efekt nie będzie trwał wiecznie ale zawsze możemy taką kąpiel robić sobie codziennie!

uroda

Zielona herbata w służbie piękna

0

Zielona herbata jest cennym uzupełnieniem zdrowej diety, a regularne sięganie po ten napój może nas skutecznie chronić przed wieloma groźnymi chorobami. Zielona herbata to naturalny lek na wiele przypadłości, a dieta z jej udziałem nabiera wyjątkowej wartości. Warto jednak pamiętać i o kosmetycznych właściwościach zielonej herbaty. W jaki sposób można wykorzystać ten napój w walce o atrakcyjny wygląd?

Wyciąg z zielonej herbaty ma zadziwiające właściwości, nic więc dziwnego, że staje się on coraz bardziej popularnym składnikiem wielu kosmetyków. Zielona herbata to siła przeciwutleniaczy, witamin z grupy B oraz minerałów, które mogą mieć wyjątkowo dobry wpływ na stan naszej skóry. Tak cenny kosmetyk, jakim jest zielona herbata, skutecznie poprawia cerę i sprawia, że skóra jest zdrowsza. Ponieważ ten niezwykły napój rewelacyjnie sprawdza się w walce z toksynami, nasza skóra może na tym sporo zyskać. Zielona herbata to skuteczny kosmetyk dla tych, którzy chcą się rozprawić z cieniami pod oczami. To również skuteczny pogromca zmarszczek. Kosmetyki, w których pojawia się wyciąg z zielonej herbaty, mogą nam zapewnić skuteczną ochronę przez procesem starzenia się i sprawić, że dłużej będziemy zachwycać młodym i zdrowym wyglądem. Zawarte w zielonej herbacie katechiny mogą z kolei pomóc nieco młodszym miłośnikom zdrowiej skóry i atrakcyjnego wyglądu. Ten składnik rewelacyjnie sprawdza się w walce z trądzikiem, za rozwój którego w większości przypadków odpowiedzialne są bakterie. Napój ten jest również naturalnym tonerem, który pomaga nam utrzymać cerę w dobrej formie. Regularne przemywanie twarzy zieloną herbatą to skuteczna metoda na walkę z zanieczyszczeniami oraz rozszerzonymi porami. Zielona herbata jest także wspaniałym przeciwutleniaczy, które wykazują właściwości stymulujące wzrost włosów. Sprawdza się ona jednocześnie w walce z takimi problemami, jak suchość skóry głowy i łupież. Systematyczne stosowanie takich płukanek sprawia, że włosy nabierają zdrowego blasku, dzięki czemu są nie tylko mocniejsze, ale i piękniejsze. Zielona herbata sprawdza się zatem doskonale jako naturalny kosmetyk, a dzięki regularnemu korzystaniu z niej możemy skutecznie walczyć nie tylko o swe zdrowie, ale i o piękny wygląd.

www.kobitki.pl