Dlaczego warto stosować miód?

0
121
Dlaczego warto stosować miód

Miód jest wyrobem pszczelarskim, znanym ludziom już od wieków. Stosowany może być samodzielnie lub też jako dodatek do pożywienia. Używa się go również w kosmetykach. Wiele osób ceni sobie jednak przede wszystkim jego smak i wartości odżywcze. Jakie do nich należą i po jaki miód warto sięgnąć?

Co dokładnie zawiera miód?

Miód to produkt pszczelarski, który może mieć charakter spadziowy lub nektarowy, ewentualnie może być miodem nektarowo-spadziowym. Niezależnie jednak od tego, jakie pochodzenie dokładnie posiada produkt, jest on zawsze pełen cennych składników odżywczych, które pomagają człowiekowi w zachowaniu dobrego zdrowia.

Jednymi z najważniejszych składników, jakie znajdują się w miodzie, są enzymy z gruczołów ślinowych pszczół. To dzięki nim powstaje niewielka ilość nadtlenku wodoru, czyli substancji o właściwościach antyseptycznych. Oznacza to, że przede wszystkim dzięki nim miód posiada liczne właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, antywirusowe i przeciwalergiczne.

Oprócz enzymów w miodzie znajdują się aminokwasy i cukry proste, które są cennymi składnikami odżywczymi. Substancje te są w miodzie bardzo łatwo przyswajalne i organizm może je z łatwością wykorzystywać. Co równie ważne, w miodzie znajdują się liczne aminokwasy, witaminy i biotyna, czyli substancje potrzebne nie tylko do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale też poprawiające jego wygląd.

Miody leśne

Leśne miody są połączeniem miodów nektarowych i spadziowych. Oznacza to, że są szczególnie cenne dla naszego zdrowia. Miody tego typu powstają, kiedy pszczoły mieszkają przy ścianie lasu albo na leśnych polanach. Wylatują więc zbierać nektar z rozmaitych kwiatów rosnących na obszarze leśnym, a także korzystają ze spadzi. Warto przy tym pamiętać, iż leśne rośliny są znacznie mniej zanieczyszczone niż obszary przylegające do aglomeracji miejskich, co przekłada się na znacznie wyższą wartość takiego miodu.

Jaki wpływ na zdrowie ma miód?

Miód jest źródłem energii, witamin, minerałów i innych cennych składników odżywczych. Na organizm działa wielowymiarowo i sprawia, że kompleksowo poprawia się jego stan zdrowia, jak i wygląd. Do najważniejszych jego właściwości należą:

  • działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, antyalergiczne, antywirusowe i antybakteryjne;
  • zwiększanie odporności organizmu i przyspieszenie jego regeneracji;
  • łagodzenie infekcji, w szczególności dróg oddechowych;
  • przyspieszenie gojenie ran;
  • wzmacnianie serca, obniżanie ciśnienia krwi, poprawienie krążenia;
  • pozytywny wpływ na układ pokarmowy, pobudzenie trawienia;
  • regulacja pracy nerek i wątroby, działanie moczopędne;
  • poprawianie nastroju, pozytywny wpływ na układ nerwowy;
  • działanie oczyszczające i odtruwające, w tym neutralizacja skutków picia alkoholu czy innych używek (również mocnej herbaty i kawy);
  • nawilżenie, rozjaśnienie i poprawienie elastyczności skóry.

Nie można zapominać także o jego doskonałym smaku, który w przypadku miodu leśnego jest jednocześnie lekko słodki i cierpki. Można w nim wyczuć aromaty lasu i łąki. Dzięki temu przypada do gustu zarówno miłośnikom bardziej, jak i mniej słodkich smaków.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here