Jagody goji – sposób na długie życie

0
394

Zanieczyszczenie środowiska, używanie środków chemicznych przy uprawie roślin i produkcji żywności negatywnie wpływają na stan naszego zdrowia. Choroby cywilizacyjne są coraz powszechniejsze i dotyczą coraz większej populacji.

Jagoda goji

Negatywne skutki rozwoju cywilizacji coraz częściej niwelujemy sięgając po sprawdzone produkty medycyny naturalnej. Jednym z nich są owoce goji.

Goja to nazwa handlowa owoców pochodzących z krzewu kolcowój chiński lub kolcowój pospolity. Rośnie na terenie państw Azji Wschodniej, ale najlepsze właściwości mają owoce pochodzące z terenów idealnie ekologicznych. Największe właściwości posiadają owoce uprawiane na terenie Tybetu i Himalajów. Zbieranie owoców polega na strząsaniu ich na specjalne maty, potem suszone są na stanowiskach ocienionych. Świeżych owoców nie wolno dotykać rękami, ponieważ zachodzi proces utleniania i owoce czernieją.

Właściwości owoców goji

Owoce goji zostały uznane za najzdrowszy produkt na ziemi. Przesądziły o tym niezwykle bogaty skład i wpływ na organizm człowieka. Przede wszystkim jagoda goji zawiera 18 aminokwasów, w tym 8 nie wytwarzanych przez organizm człowieka. Możemy pozyskiwać je tylko z żywności. W swoim składzie ma aż 21 pierwiastków śladowych (cynk, german, selen, żelazo, wapń, fosfor), w dodatku występują one w ilościach większych niż w innych roślinach. Dodatkowo jagody goji zawierają antyutleniacze, polisacharydy, monosacharydy, podstawowe witaminy (zwłaszcza duże ilości witaminy C), nienasycone kwasy tłuszczowe, beta-karoteny.

Fot. Sproszkowane Jagody Goji – sklep.kenayag.com.pl

Zastosowanie owoców goji

Bogaty skład jagody wpływa na jej właściwości i szerokie zastosowanie w leczeniu rożnych schorzeń. Można stosować sok lub suszone owoce goji. Obie postaci mają takie same właściwości i przynoszą te same efekty. Jagody goji zalecane są na:

  • zwiększenie odporności,

  • poprawę wzroku,

  • choroby kości i stawów,

  • choroby nowotworowe,

  • obniżenie poziomu cukru,

  • obniżenie poziomu cholesterolu.

Wystarczy 5-15 g suszonych owoców goji dziennie, by odczuć poprawę w funkcjonowaniu organizmu. Oczywiście trzeba przyjmować je systematycznie.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here