Jedzenie bezglutenowe – jakimi mitami jest owiane?

0
74
Jedzenie bezglutenowe

Na przełomie ostatnich lat możemy zaobserwować zwiększone zainteresowanie konsumentów zdrowymi produktami. Chętniej niż zwykle przechodzimy na rozmaite diety, aby w ten sposób poprawić kondycję swojego organizmu. Niemniej jednak, w niektórych przypadkach zmiana jadłospisu ma podłoże chorobowe. Tak jest w przypadku osób dotkniętych celiakią. W ich przypadku wybór jedzenia bezglutenowego nie jest podyktowany chęcią bycia modnym czy szczuplejszym. Stanowi bowiem poważną dysfunkcję organizmu, w której jedynie restrykcyjne przestrzeganie diety pomoże w codziennym funkcjonowaniu. Co warto wiedzieć o produktach bezglutenowych? Z jakimi najczęściej mitami można spotkać się wśród osób niewtajemniczonych w istotę glutenu?

Czy gluten jest tylko w zbożach?

Istnieje powszechne przekonanie, że jedzenie bez glutenu to te, które zawiera w sobie produkty zbożowe. Czy to wystarczy? Czy tylko zbóż powinny wystrzegać się osoby chore na celiakię i dotknięte nietolerancją glutenu? Oczywiście, że nie! W sprzedaży znaleźć można jeszcze wiele innych artykułów spożywczych, co do których nigdy byśmy nie pomyśleli, że mogą zawierać gluten. Chodzi o wszelkiego rodzaju przetworzone dania, takie jak: konserwy, słodycze, sosy, a nawet leki! Problem dotyczy również zakładów, które w swojej ofercie posiadają zarówno jedzenie bezglutenowe, jak i zawierające gluten. Dlaczego? Mianowicie dlatego, że w ich przypadku zachodzi duże prawdopodobieństwo zanieczyszczenia glutenem i przenoszenia go w zakładzie produkcyjnym. Aby mieć całkowitą pewność, że wybrana przez nas żywność pozbawiona jest tego szkodliwego czynnika, warto kupować wyłącznie te produkty, które oznaczone są znakiem przekreślonego kłosa.

Dieta dla wszystkich?

Określenie, że dieta bezglutenowa jest dobra dla wszystkich, to mit. Aby dieta należycie spełniała swoją rolę, musi być dopasowana do konkretnej jednostki, a nie do ogółu. Powinna być uwarunkowana płcią, wiekiem, prowadzonym stylem życia oraz kondycją zdrowia. A zatem, jedzenie bez glutenu jest dobre wyłącznie dla osób chorych na celiakię oraz z alergią na gluten. Jeśli spożywanie glutenu nie powoduje żadnych dolegliwości trawiennych, nie ma potrzeby, aby przechodzić na dietę eliminacyjną.

Mdłe i niesmaczne – czy jedzenie bezglutenowe jest rzeczywiście bez smaku?

Pośród wielu glutenowych mitów można wyróżnić jeszcze jeden. Są bowiem osoby, które uważają, że jedzenie bez glutenu jest pozbawione smaku. Niegdyś rzeczywiście, zarówno smak, jak i konsystencja pozostawiały wiele do życzenia. Jednak dziś, za sprawą nowoczesnych technologii, żywność bezglutenowa dotrzymuje kroku tradycyjnym produktom (oczywiście pod względem walorów smakowych).

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here