Suszone owoce na diecie

0
125

Suszone owoce przez dużo mniejszą zawartość wody są bardziej kaloryczne. Zawierają często dużo więcej wartości odżywczych i zachwycają smakiem. Które owoce warto wybrać na diecie, aby cieszyć się smakiem i walorami zdrowotnymi? Czy należy się obawiać przyjmowanych kalorii?

Kaloryczność suszonych owoców

Suszone śliwki to ok. 260 kcal na 100 g produktu. W Przypadku świeżych to już tylko 45 kcal. Z kolei morele suszone Zielona Esencja dostarczają do organizmu człowieka ok. 240 kcal w 100 g. Świeże owoce z kolei tylko 48 kcal. Dbając o smukłą sylwetkę nie ma potrzeby rezygnowania z suszonych owoców. Powodów jest przynajmniej kilka. Posiadają niski indeks glikemiczny, przez co na dłużej sycą i przeciwdziałają napadom głodu. Minimalizujemy w ten sposób ryzyko zjedzenia czegoś niezdrowego. Owoce po ususzeniu zawierają więcej błonnika, który odpowiada za wspomaganie przemiany materii. Duża ilość pektyn w suszonych owocach przyczynia się do powolnego przyswajania cukrów, w efekcie organizm spala szybciej tłuszcz.

Suszone owoce podstawą zdrowego odżywiania

Najbardziej znane i lubiane suszone owoce to morele. Nawet na diecie warto je jeść, gdyż przywracają równowagę kwasowo-zasadową, co jest istotne zwłaszcza po treningu, a także dla osób jedzących duże ilości mięsa. Suszone morele są obfite w potas, który korzystnie wpływa na gospodarkę wodną, zapobiega skurczom mięśni. Te owoce w wersji suszonej zawierają aż 1666 mg potasu w 100 g. Duża zawartość żelaza w suszonych morelach z kolei redukuje uczucie zmęczenia i zapobiega niedokrwistości. Suszone morele zawierają ponadto dużo witamin, zwłaszcza witaminę B6, A i C. Wystarczą 4 sztuki suszonych moreli, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Te suszone owoce dostarczają do organizmu również substancje antyoksydacyjne, które chronią przed powstawaniem nowotworów. Duże ilości wapnia pozwalają na utrzymanie w dobrej kondycji kości, zapobiegając skłonnościom do urazów. Wapń odpowiada za właściwą gęstość kości.

Zdrowa przekąska w ciągu dnia

Suszone owoce są smaczne i słodkie. Stanowią świetną przekąskę, zastępując często bardzo niezdrowe słodycze, które zawierają tłuszcze utwardzone. Nie należy zjadać ich późnym wieczorem, gdyż cukier zawarty w nich szybko ulega przekształceniu w tłuszcz. Ze względu na bogactwo smaku i wartości odżywczych warto jednak regularnie sięgać po tę formę owoców, zwłaszcza poza sezonem, kiedy świeże owoce są niedostępne. Morele jako jedyne z suszonych owoców są zalecane w diecie dla cukrzyków. Spożycie tych owoców w dużych ilościach może jednak działać przeczyszczająco.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here