Bakalie – pełnia smaku i zdrowia

0
395
Bakalie

Teoretycznie powinno się zjadać 3-4 posiłki dziennie. Co jednak zrobić, gdy poczujemy głód między nimi? Wówczas wsparciem mogą stać się pyszne i sycące bakalie. Warto wykorzystywać je jako bezpieczny zamiennik niezdrowych przekąsek, a także jako dodatek do rozmaitych potraw.

Do czego można zastosować bakalie? Kilka sprawdzonych pomysłów zaprezentujemy poniżej.

Czym są bakalie?

Jako bakalie rozumie się szeroką kategorię produktów, do której zaliczają się przede wszystkim orzechy, suszone owoce oraz ich elementy, jak choćby skórka pomarańczowa lub cytrynowa.

Pochodzą z różnych krajów i występują w rozmaitych formach. Można znaleźć bakalie w całości, w plasterkach lub posiekane na drobne kawałki. Niekiedy są to nieprzetworzone orzechy. W innych przypadkach produkty poddaje się rozmaitym zabiegom, służącym podkreśleniu ich smaku oraz wydłużeniu terminu przydatności do spożycia. Takim działaniem jest na przykład suszenie oraz kandyzacja owoców.

Wśród orzechów za najpopularniejsze w naszym kraju bakalie uchodzą: orzechy włoskie, laskowe, nerkowce i migdały. Polacy coraz chętniej sięgają także po suszone owoce. Do szczególnie lubianych zaliczają się: suszone śliwki, jabłka, morele oraz nieco bardziej egzotyczne banany i daktyle.

Do czego wykorzystuje się bakalie?

Tak duże zróżnicowanie w ramach kategorii sprawia, że bakalie stają się niezmiernie cenną grupą produktów spożywczych o szerokim zastosowaniu.

Jak już wspomnieliśmy, stanowią świetną i zdrową przekąskę. Oprócz tego bywają powszechnie wykorzystywane w kuchni, a zwłaszcza w cukiernictwie. Trudno wręcz wyobrazić sobie wiele ciast i ciasteczek bez pysznego dodatku bakalii. Nie zapominajmy również o tym, że orzechy i suszone owoce świetnie łączą się także z daniami wytrawnymi, jako jeden ze składników potraw mięsnych lub wegetariańskich.

Czy bakalie są na pewno zdrowe?

Co sprawia, że bakalie uznaje się za wartościowe i zdrowe produkty, które powinny trafić do wartościowej diety? Przede wszystkim, zarówno orzechy, jak i suszone owoce, są cennym źródłem witamin, a zwłaszcza A, C, E oraz z grupy B, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oprócz tego znajdują się w nich cenne minerały – na przykład potas, wapń, mangan, cynk lub fosfor, regulujące pracę układu krwionośnego, nerwowego i pokarmowego.

Zwłaszcza w owocach suszonych występują duże ilości innego cennego składnika – błonnika pokarmowego, który wpływa na działanie układu pokarmowego oraz metabolizm, stając się wielkim wsparciem w walce o prawidłową masę ciała.

Równocześnie trzeba jednak pamiętać, że w owocach suszonych występuje sporo cukrów, a w orzechach tłuszczu, co przekłada się na dość wysoką kaloryczność takich produktów. Dlatego też dzienne spożycie bakalii nie powinno przekraczać na przykład garści rodzynek lub kilku pysznych orzechów.

Bakalie – zdrowe i wartościowe produkty spożywcze

Bakalie są niezmiernie popularne, dlatego można łatwo znaleźć ulubione produkty w wielu miejscach. Warto jednak wybierać mądrze i stawiać na produkty od sprawdzonych dostawców, pochodzące z ekologicznych upraw oraz przetwarzane w odpowiednich warunkach. Takie produkty oferuje choćby SklepAgnex.

Najwyższej jakości bakalie nie zawierają konserwantów ani sztucznych dodatków. Pochodzą z certyfikowanych gospodarstw, stawiających wyłącznie na naturalne metody upraw i przygotowywania produktów. Takie bakalie mogą stać się pysznym uzupełnieniem zdrowej diety oraz bezpieczną przekąską nawet dla najmłodszych członków rodziny.

Bakalie – różne oblicza owoców i orzechów

Bakalie są obecne w naszej kuchni od wieków. Stanowią pyszny dodatek, bogaty w cenne składniki odżywcze. Warto zatem o nich pamiętać i regularnie wykorzystywać w zdrowym jadłospisie dla całej rodziny.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here