Jak najprościej urozmaicić wakacyjny jadłospis? Wystarczy umieścić w nim pyszne i pożywne smoothies na lato! Duża różnorodność sezonowych owoców pozwoli otrzymać smaczny koktajl, który będzie prawdziwą, witaminową bombą. Co ważne, ten pożywny napój można przygotować w kilka chwil, używając do tego celu blendera do smoothie. Jak prawidłowo przygotowywać smoothies i jakie zalety wynikają z regularnego spożywania tego rodzaju napoju?
Smoothie na lato – zaspokaja głód i świetnie smakuje
Latem, gdy temperatura za oknem gwałtownie wzrasta, warto wprowadzić do jadłospisu owocowo-warzywne koktajle, które przyniosą organizmowi chłodne ukojenie, a przy tym skutecznie zaspokoją głód. Wystarczy dobrać odpowiednie składniki, wrzucić je do blendera do smoothie i pyszny napój gotowy! Najprościej i najszybciej będzie użyć do tego celu blenderów kielichowych:, który precyzyjnie rozdrobnią wszystkie składniki i pozwolą otrzymać pyszny koktajl.
Dlaczego warto regularnie sięgać po letnie smoothies?
- Są łatwe do strawienia
- Są sycące – zapobiegają napadom głodu
- To doskonałe źródło witamin
- Mogą je pić osoby w każdym wieku
- Łatwo je przygotować
- Zawsze można je mieć przy sobie (co pozwoli uniknąć zbyt dużych przerw między posiłkami)
Warto podkreślić, że smoothies są zdecydowanie zdrowsze i pożywniejsze od tradycyjnych koktajli, przygotowywanych na bazie produktów mlecznych. Zawierają mniej kalorii i dużo więcej witamin i cennych dla organizmu składników.
Smoothie – tylko pełnowartościowe
Każdy zjadany w ciągu dnia posiłek powinien być odpowiednio zbilansowany. Dobór właściwych składników do każdego dania jest bardzo ważny – tylko dostarczenie organizmowi niezbędnej ilości składników odżywczych pozwoli mu sprawnie funkcjonować aż do kolejnego posiłku. By letnie smoothie można było uznać za pełnowartościowy posiłek, powinny się w nim znaleźć produkty z następujących kategorii:
- rośliny (owoce i warzywa – zarówno surowe jak i suszone),
- białka (np. orzechy, zboża, awokado),
- skrobia lub produkty zbożowe (np. banany, napoje z ziaren zbóż),
- zdrowe tłuszcze (oleje z pierwszego tłoczenia, suszone owoce, awokado).
To, jaką ilość składników z poszczególnych grup należy użyć do sporządzenia koktajlu, jest uzależnione przede wszystkim od wieku i wagi osoby, która będzie go pić.
Letnie smoothies – inspiracje
Bogactwo sezonowych owoców, daje możliwość stworzenia pysznych smoothies, które będą kusiły wyjątkowym smakiem i przyciągały intensywnymi kolorami. Z czego można przygotować letnie koktajle? Poniżej kilka propozycji na smoothie na lato.
- Zielone – awokado, młode listki szpinaku, dojrzały banan, mleko ryżowe
- Czerwone – truskawki, ugotowany burak, rodzynki, orzechy makadamia, olej słonecznikowy, sok z jagód
- Pomarańczowe – papaja, liście buraka, orzeszki piniowe, suszone morele, olej migdałowy, napój owsiany, kiełki pszenicy
- Żółte – ananas, orzechy laskowe, daktyle, olej z sezamu, sok jabłkowy, pyłek kwiatowy
Letnie smoothie, o ile zostanie przygotowane z odpowiednich produktów, może dostarczyć do organizmu niezbędne witaminy i minerały. Ten owocowo-warzywny koktajl, z powodzeniem zastąpi pełnowartościowy posiłek. Co ważne, samo przygotowanie napoju zajmie kilka chwil, wystarczy użyć do tego celu wygodnego blendera do smoothie, który sam wykona całą pracę.
Artykuł sponsorowany.