Z roku na rok rośnie spożycie drobiu – statystycznie każdy z nas zjada niemal 30 kilogramów kurczaka rocznie! Kurczak powoli przestaje być kojarzony wyłącznie z rosołem, pieczonymi skrzydełkami lub gotowaną potrawką. Na naszym stołach coraz częściej gości, m.in. pierś z kurczaka w sosie curry, kurczak generała Tso i wersja w sosie pomarańczowo-imbirowym. Poznajcie najlepsze przepisy na pierś z kurczaka.
Polski drób podbija europejskie stoły
Według informacji opublikowanych na łamach rządowego czasopisma Polish Food, Polska od 2014 roku jest liderem w całej Unii Europejskiej w produkcji drobiu. Aż 14% całej hodowli znajduje się w naszym kraju, rocznie eksportujemy ponad 2,2 ton żywca drobiowego! Z roku na rok spożycie wieprzowiny i wołowiny spada na rzecz mięsa drobiowego: w 2011 roku było to 25 kg na osobę, zaś w 2017 roku to już 27 kg.
Zalety jedzenia drobiu
Najważniejszą zaleta jedzenia drobiu jest wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka oraz niska ilość tłuszczu. Duża ilość kwasów nienasyconych, cynku, witamin z grupy B, potasu oraz magnezu sprawia, że jest to niemal idealny składnik. Najwięcej tłuszczu jest od skóra i wystarczy jedynie ją oddzielić od reszty. To bardzo nisko kaloryczny produkt, który powinien być jednym z głównych źródeł białka w diecie:
– Według zaleceń podstawą codziennego żywienia powinny być warzywa i owoce, najlepiej w postaci surowej, różnokolorowe oraz w proporcji ¾ warzyw do ¼ owoców. Z produktów zbożowych zaleca się wybór tych niskoprzetworzonych (ciemne pieczywo, grube kasze i inne produkty pełnoziarniste). Źródłem pełnowartościowego białka powinny być niskotłuszczowe produkty mleczne, ryby, jaja oraz chude mięso, najlepiej pochodzenia drobiowego. W celu ograniczenia spożycia tłuszczu zwierzęcego, zwłaszcza nasyconych kwasów tłuszczowych, należy głównie wybierać drób – kurczaka lub indyka, a nie częściej niż 1-2 razy w miesiącu chude mięso czerwone (wołowe i wieprzowe) (źródło: https://zagrodowy.pl/warto-wiedziec/piramida-zywieniowa/).
Kurczak to nie tylko rosół!
Według materiałów opublikowanych na portalu Wirtualna Polska ze współpracą z Zagrodowy.pl wynika jasno, że z drobiu najchętniej sięgamy po kurczaka, o połowę mniej osób sięga po indyka, zaś kaczki i gęsi zostają daleko w tyle. Najlepiej sięgać po mięso od kurczaka, który był hodowany przez przynajmniej 50 dni i miał dostęp do wolnego wybiegu. Dobrze, aby hodowlana karma, jak na przykład pszenica, kukurydza, soja, słonecznik, była wolna od GMO. Niewątpliwie te wszystkie czynniki znacznie wpływają na smak samego mięsa. Drób często podaje się ze słodkimi lub pikantnymi sosami, np. z powideł śliwkowych, z wiśni lub z sosem curry. Pierś kurczaka to także główny składnik do przygotowania rolad, pasztetów i różnego rodzaju farszów. Najlepszą metodą termicznej obróbki piersi kurczaka jest gotowanie oraz pieczenie, jednak nie każdy gustuje w tak delikatnym smaku mięsa. Pierś z kurczaka można kulinarnie wzbogacić, dodając słodkie bakalie, jak na przykład daktyle, rodzynki, migdały, śliwki i pomarańcze.
Pierś z kurczaka w sosie curry i inne przepisy
Podstawę dania stanowi wysokiej jakości mięso drobiowe, na przykład wspomniane mięso od kurczaka Zagrodowego. Pierś z kurczaka można przygotować w trzech odsłonach: w sosie curry, w wersji na ostro i łagodnej, z syropem pomarańczowym. Przepis na przepyszną pierś kurczaka w sosie curry z papryką, bakłażanem i cukinią znajdziecie na stronie kurczaka Zagrodowego: https://zagrodowy.pl/przepisy/piers-kurczaka-zagrodowego-w-sosie-curry-z-kolorowa-papryka-baklazanem-i-cukinia/. Jeśli chcecie podkręcić smak curry, wystarczy zastąpić je czerwoną wersją z dodatkiem chili.
Aby przygotować słynnego kurczaka generała Tso należy zamarynować mięso w sosie sojowym z dodatkiem octu ryżowego, cukru, papryczki chili, czosnku, suszonego imbiru mąki kukurydzianej oraz garści świeżej kolendry. Nie trzeba trzymać się konkretnych wartości, sos ma być na wpół płynny. Takie pokrojony na paseczki mięso marynujemy całą noc w lodówce, a następnie obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na głębokim oleju (najlepiej rzepakowym lub słonecznikowym).
Z kolei kurczak w sosie pomarańczowym musi się marynować cała noc w sosie z sosu sojowego, soku pomarańczowego, startej skórki pomarańczowej, miodzie i odrobinie papryczki chili. Kurczaka smażymy na głębokim tłusty, a pozostały sos mieszamy w małym garnuszku z odrobiną rozcieńczonej z wodą mąki, która go zagęści. Usmażone mięso obficie polewamy pomarańczowym syropem.
Każde z tych dań podajemy z ryżem jaśminowym i lekką, wiosenną sałatką.
Źródła:
l https://www.gov.pl/documents/912055/913531/PF_spring_2016.pdf/91c45767-fec1-b105-aa66-19afe3863369
l https://wiadomosci.wp.pl/czy-warto-bac-sie-kurczaka-jak-wybrac-zdrowe-mieso-6027703449314433a
l https://zagrodowy.pl/warto-wiedziec/piramida-zywieniowa/