Zapraszam Was do zaglądania do mnie codziennie. Pamiętajcie, że w każdy wtorek i niedzielę czekają na Was ciekawe artykuły z cyklu „Żyj zdrowo i witalnie”.
Jak nie fast food to co?
Superfood. Mogliśmy usłyszeć ten termin już jakiś czas temu, gdy największe światowe gwiazdy zwierzały się różnym portalom plotkarskim, że jedzą wyłącznie zdrową i wysokiej jakości żywność, dzięki której utrzymują tak świetny wygląd i szczupłą sylwetkę. Niektóre z nich nawet twierdziły, że dzięki spożywaniu produktów typu superfood są w stanie schudnąć do wagi sprzed ciąży w zaledwie dwa miesiące. Temat został szybko podłapany przez naszych celebrytów. Anna Lewandowska, Ewa Chodakowska oraz wiele innych kobiet zaczęło nawoływać do jedzenia zdrowej żywności. Tylko czy superfood znaczy to samo co zdrowa, ekologiczna żywność?
Wile produktów ekologicznych to superfood, ale nie można postawić znaku równości pomiędzy tymi dwoma terminami. Dlaczego? Ponieważ nazwa superfood dotyczy żywności bogatej w witaminy, mikroelementy i składniki odżywcze, ale nie oznacza, że dany produkt ma być uprawiany na ekologicznych plantacjach. Oczywiście wybór produktu superfood ze znakiem ECO jest najlepszym wyborem, choć nie zawsze możliwym.
Co to jest superfood?
Superfood to zaprzeczenie słowa fast food. To nic innego jak „super żywność”, która charakteryzuje się wysoką zawartością drogocennych substancji odżywczych, które doskonale wpływają na stan naszego zdrowia. Żywność superfood to raczej rodzaj produktów spożywczych niż konkretny produkt. Pewnie zadajecie sobie teraz pytanie: Które produkty zaliczamy do superfood? O tym za chwilę.
Produkty superfood nie są w stanie wypełnić całego menu człowieka, ponieważ nie ma ich aż tyle. Każdy z nas, kto chciałby zacząć żyć zdrowo, powinien wpleść do swojego codziennego jadłospisu możliwie najwięcej takich produktów. Warto pamiętać, że często jeden produkt superfood potrafi zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na konkretny składnik odżywczy.
Czy jedzenie superfood jest drogie?
Na liście produktów superfood znajdziemy wiele egzotycznych przysmaków, ale nie tylko. Również produkty doskonale nam znane mogą się zaliczać do tzw. super żywności. Przeanalizujcie poniższe przykłady, sprawdźcie ceny produktów w pobliskim sklepiku i sami się przekonajcie, że zmiana codziennego menu na zdrowe wcale nie musi nas tak dużo kosztować.
Nie zapomnij o oczyszczeniu swojego organizmu!
Jeśli chcemy przyśpieszyć nasz metabolizm, wyeliminować z organizmu toksyny, oczyścić ciało, mieć uczucie lekkości i przyśpieszyć utratę tkanki tłuszczowej to warto zainteresować się naturalnymi tabletkami Untoxin.
Ten naturalny system detoksykacji uwalnia organizm od toksyn, dzięki czemu ulega poprawie przemiana materii i utrata zbędnych kilogramów. Untoxin jest więc preparatem detoksykującym organizm jak również skutecznym środkiem odchudzającym.
Sama postanowiłam wypróbować ten preparat i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona z efektów. Czuję się o niebo lepiej i z całą pewnością mogę polecić ten preparat każdemu kto chce oczyścić swój organizm z toksyn. Ja zamawiałam Untoxin bezpośrednio ze strony producenta dostępnej pod tym adresem. Dzięki temu możemy zaoszczędzić kilkanaście złotych.
Lista produktów superfood
Lista produktów okrzykniętych mianem „super żywność” jest dość długa. Niestety nie będę w stanie przybliżyć jej w całości, ale wybrałam kilka najlepszych i łatwo dostępnych produktów. Ciekawe ile z nich spożywacie?
1. Spirulina
Spirulina to rodzaj alg, którą spożywa się od tysięcy lat. Najczęściej gości w menu mieszkańców Meksyku i Afryki. To jedyne tak dobre źródło białka – jedyne na świecie! Dlaczego? Spirulina zawiera aż 70% kompletnych białek, które na przykład w pieczonym steku występują tylko w 25%. Spożywając ją, możesz w naturalny sposób utrzymywać optymalny poziom cukru we krwi. Jest to doskonały produkt dla diabetyków i osób odchudzających się.
2. Kiełki
Kiełki możemy spożywać na kanapce, jako dodatek do sałatek lub zupy. Są prawdziwą skarbnicą witamin i mikroelementów. Białka, kwasy tłuszczowe, mikroelementy, błonnik, sole mineralne – to tylko kilka z wielu składników znajdujących się w kiełkach. Niektórzy twierdzą, że zawierają w sobie wszystko to, co jest potrzebne do rozwoju młodego organizmu. Moim zdaniem to zbyt kolokwialne określenie, ale zgodzę się, z tym że kiełki są dla nas ogromnie ważne i cenne.
3. Jagody Goji
Jagody Goji znajdziemy w dobrych delikatesach i sklepach ekologicznych. Charakteryzują się tym, że już łyżka jagód potrafi wypełnić żołądek i dać nam uczycie sytości na wiele godzin. Można je dodawać niemalże do wszystkiego, jednak najlepiej smakują z mlekiem, jogurtem, koktajlem, w zupie lub w sałatce. Jagody Goji to suszone owoce, bogate w witaminę C. Są niezastąpione w okresie zimowym i jesiennym.
4. Sok z brzozy
Sok z brzozy dostaniemy w prawie każdym sklepie. Ma przyjemny lekko słodki zapach. Stanowi źródło mikroelementów i witaminy C. jest bogaty w potas, wapń oraz pochodne kwasu salicylowego. Traktuje się go jak naturalną aspirynę.
5. Woda kokosowa
Woda pozyskiwana z wnętrza kokosa to naturalny napój izotoniczny. Szczególnie polecany w upały i dla sportowców. Woda kokosowa zawiera minerały i elektrolity, ale najważniejsze jest to, że bardzo skutecznie nawadnia organizm.
6. Jagody acai
Jagody acai to owoce o działaniu antyoksydacyjnym. Posiadają białka, błonnik, witaminy, kwasy tłuszczowe, minerały.
7. Siemię lniane
W nasionach lnu występują kwasy wielonasycone oraz jednonasycone, które obniżają poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Poprawiają pracę jelit, umożliwiają skuteczne wydalenie toksyn z organizmu, zapobiegają powstawaniu zaparć. Wapń, magnez, żelazo cynk oraz witaminy z grupy B, to główne, najcenniejsze składniki nasion lnu.
8. Czosnek
Bardzo popularny w naszej kuchni. Najbardziej znany z właściwości przeciwzapalnych i odkażających. Doskonale wzmacnia odporność i jest często stosowany jako naturalny odpowiednik antybiotyku. Przeciwdziała powstawaniu zakrzepów.
9. Kasza jaglana
Jedna z najlepszych kasz. Można ją jeść na różne sposoby, zarówno na słodko, jak i na słono. Stanowi doskonałą bazę dla zdrowego śniadania i obiadu. Doskonale odkwasza organizm, dodaje energii na wiele godzin, poprawia koncentrację i pamięć.
10. Natka pietruszki
Natka pietruszki słynie głównie z ogromnej zawartości żelaza, które jest bardzo dobrze przyswajalne przez organizm człowieka. Zalecana głównie osobom przemęczonym i cierpiącym na anemię. Poprawia procesy trawienne, działa dobroczynnie na wątrobę, obniża poziom cholesterolu we krwi.
Wiele innych produktów również możemy zaliczyć do tego grona. Dana żywność może uzyskać miano superfood wtedy, gdy zawiera duże stężenie składnika szczególnie wartościowego i zdrowego.