Jeżeli dbamy o to, aby nasza dieta była odpowiednio zróżnicowana i zapewniała nam wszystkie niezbędne składniki odżywcze, to warto wzbogacać ją w produkty, które są niskokaloryczne, ale mogą stanowić świetną przekąskę. Jednym z takich produktów jest ser biały, czyli popularny twaróg, który nie tylko świetnie zaspokaja głód, ale jest też niskokaloryczny i zdrowy, a przeróżne możliwe formy spożywania go sprawiają, że nie sposób się nim szybko znudzić. Wystarczy trochę wyobraźni lub szybkich przepisów z internetu i smaczna przekąska gotowa!
Źródło witamin i cennych składników
Twaróg to przede wszystkich bogate źródło białka, ale nie każdy wie, że zawiera on również szereg cennych dla organizmu witamin – między innymi witaminy z grupy B, a także witaminę A, D oraz E. Znajdziemy w nim ponadto cynk, wapń oraz magnez. Spożywanie twarogu zalecane jest dzieciom w okresie dorastania i kształtowania się kości. Dodatkowo, twaróg jest produktem lekkostrawnym i nie ma wielu kalorii, zatem doskonale sprawdza się w jadłospisie osób, które są na diecie lub po prostu dbają o linię. Warto w takich przypadkach wybierać chudy twaróg o niskiej zawartości tłuszczu, ale pamiętajmy, że najbardziej wartościowy jest twaróg półtłusty. Biały ser polecany jest również dla osób po przebytych zatruciach pokarmowych oraz niektórych schorzeniach układu pokarmowego, na przykład przy wrzodach żołądka.
Banalnie proste przygotowanie
Twaróg warto łączyć z produktami zbożowymi, ponieważ to zapewnia nam uzupełnienie odpowiednich aminokwasów. Najlepiej przygotować z niego smaczną pastę, którą możemy posmarować chleb i przygotować pyszne kanapki – największym plusem jest to, że dodatki możemy dowolnie wybierać. Świetnie sprawdzi się opcja na słono, na przykład ze szczypiorkiem, suszonymi pomidorami, lub też w połączeniu z tuńczykiem czy oliwkami – ale warto również sprawdzić opcję na słodko, czyli na przykład z dżemem lub miodem. Każdemu według uznania i gustu. Twaróg sprawdzi się świetnie w naprawdę różnych konfiguracjach,a przygotowanie takiej pasty jest banalnie proste – wystarczy połączyć ze sobą składniki, rozgnieść je widelcem, przyprawić wedle uznania i gotowe!
Twaróg – tak! Ale nie dla każdego
Niestety nie każdy może spożywać twaróg wedle życzenia. Istnieje bowiem grupa osób, która cierpi na nietolerancję laktozy – cukru obecnego w produktach mlecznych. Jest to dość powszechne zjawisko i osoby takie nie mogą spożywać żadnych wyrobów z mleka krowiego, gdyż działają one drażniącą na układ pokarmowy i powodują wzdęcia, biegunki oraz wymioty.
Warto wybierać twaróg jako źródło pełnowartościowego i lekkostrawnego białka pochodzenia zwierzęcego. Jest to świetna opcja na wegetarian aktywnych fizycznie, ale nie tylko. Twaróg bowiem nadal pozostaje niedocenionym źródłem nie tylko takich składników jak wapń czy właśnie białko, ale także różnych witamin, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Pyszne naleśniki czy pierogi z białym serem to z pewnością smak dzieciństwa, ale warto pamiętać o twarogu