Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów, wybieranych przez ludzi na całym świecie. Również upraw pieczarek jest wiele i rozrzucone są one po wielu krajach. Dzięki dostępności różnego rodzaju usług, możesz sam założyć swoją własną hodowlę pieczarek. Najpierw jednak warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czy pieczarki są zdrowe?
Czy pieczarki są zdrowe?
O ile często jemy pieczarki dla walorów smakowych, o tyle nie zawsze zastanawiamy się nad zdrowotnymi właściwościami tych grzybów. Pieczarki, jak wszystkie grzyby, mogą się nam wręcz wydawać ciężkostrawne czy pozbawione wartości odżywczych. Nic bardziej mylnego!
Pieczarki są przede wszystkim – i będzie to dobra wiadomość dla wszystkich dbających o linię – niskokaloryczne. Posiadają za to w swoim składzie dużo błonnika, odpowiedzialnego między innymi za prawidłową pracę jelit, oraz wody. Dodatkowo, pieczarki mają właściwości antynowotworowe, które wynikają z zawartych w pieczarkach terpenów oraz polisacharydów.
Dodatkowo, jak wszystkie grzyby (o czym zaczęto mówić stosunkowo niedawno), są bogatym źródłem witaminy D– już 100 gram pieczarek odpowiada za 4 procent dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Jak samodzielnie uprawiać pieczarki?
Skoro wiemy już, że pieczarki są zdrowe, może warto pomyśleć o własnej hodowli? O ile samodzielnie możesz wyhodować pieczarki na przykład we własnym ogrodzie, o tyle jeśli posiadasz dużą hodowlę, przyda Ci się profesjonalne podłoże, które pomoże pieczarkom szybko rosnąć. Podłoże do uprawy pieczarek producenta Kania to jedno z lepszych rozwiązań.
Jak właściwie uprawiać pieczarki w domu lub w ogrodzie? W pierwszej kolejności należy przygotować dobre miejsce, które będzie odpowiednio zacienione i wilgotne. Następnie należy zamówić właśnie podłoże pod uprawę pieczarek. Takie podłoże może być wysypane na foliowych workach lub w skrzynkach. Najczęściej posiada ono już wsianą grzybnię, która jest gotowa do owocowania po około 6 tygodniach. Taka grzybnia może wydawać owoce nawet kilka razy w sezonie, ważne jest jednak, aby mieć na uwadze, że potrzebuje ona około 2 – 3 tygodni pomiędzy poszczególnymi okresami wydawania plonów.
Podłoże, na którym hodujemy pieczarki należy utrzymywać w odpowiedniej wilgotności, nie przelewając go jednak zbytnio, gdyż może to poskutkować pojawieniem się niepożądanych mikroorganizmów.
Do czego można dodać pieczarki?
Pieczarki to trochę niedoceniany element naszej polskiej kuchni. Grzyby te są bowiem świetnym zamiennikiem mięsa i doskonale sprawdzą się zarówno jako dodatek do ryżu czy makaronu, jak i farsz pierogów, krokietów a także nadziewanych warzyw. Ponadto pieczarki, jeśli są dorodne, same w sobie możemy nadziewać, a także przygotować na grilla. Równie dobrym pomysłem jest zrobienie zupy grzybowej lub przygotowanie sosu na bazie pieczarek.
Najzdrowsze są pieczarki gotowane lub pieczone, na przykład z dodatkiem warzyw, ale w zasadzie każda ich forma dostarczy Twojemu organizmowi potrzebnych witamin. Natomiast własnoręcznie wyhodowane pieczarki na pewno dostarczą Ci ich jeszcze więcej.