Cieszy fakt, że świadomość konsumentów w zakresie zdrowych nawyków żywieniowych wzrasta. Zmieniają się tendencje, jeśli uwzględnimy wybory poszczególnych produktów. Znacznie częściej sięgamy po te ekologiczne. Doskonale wiemy, że to takie składniki spożywcze są naturalne, wolne od chemii. Dlaczego warto zmienić swój zakupowy koszyk na ten bardziej ekologiczny?
Ekologia a nasze zdrowie
Niestety, większość producentów stawia na ilość, niekoniecznie jakość. Minimalizacja kosztów produkcyjnych sprawiła, że towar może być rzeczywiście finalnie tańszy, ale niestety będzie nafaszerowany chemią. Nie mówimy tu jedynie o konserwantach, sztucznych dodatkach, barwnikach czy aromatach albo polepszaczach smaku. Mamy na myśli również opryski i toksyczne nawozy, jakimi faszerowane są hodowle. Uprawy roślin oraz hodowla zwierząt rzadko odbywa się w zgodzie z naturą. To zresztą dlatego ekologiczne produkty spożywcze są nieco droższe, ale na pewno zdrowsze.
Jedzenie pozbawione chemii, ma znaczenie, jeśli pod uwagę weźmiemy ryzyko występowania niektórych chorób. Do takich zalicza się nowotwory, schorzenia skórne, problemy układu pokarmowego czy nerek.
Pamiętaj, „jesteś tym, co jesz” – ta dewiza powinna być przypominana zawsze podczas zakupów. Trend na ekologię to nie tylko chwilowa moda, ale trwałe, lepsze, zdrowsze nawyki, jakie powinny na stałe zmienić styl życia i codzienne funkcjonowanie.
Ekologia a ochrona środowiska
Produkty naturalne, jak mąki ekologiczne jako półprodukty są bezpieczne dla środowiska. Ich wytwarzanie odbywa się z poszanowaniem otoczenia. Do atmosfery nie przedostają się toksyny i inne zanieczyszczenia, jakie są typowe dla produkcji z zastosowaniem chemicznych substancji. Należy zdać sobie sprawę, że wszystkie toksyny wdychamy my oraz zwierzęta.
Warto jednocześnie wiedzieć, by wybierać produkty oznaczone unijnym certyfikatem ekologiczności, które są w pełni bezpieczne, nie inwazyjne, powstałe z naturalnych składników, nietestowane na zwierzętach oraz te, które nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego.
Dobre, bo polskie
Wraz z nastaniem trendu ekologiczności, coraz bardziej doceniamy rodzimych producentów. Warto ich wspierać, wybierając lokalne manufaktury, zakłady, hodowle czy pola uprawne, do których funkcjonowania nie wykorzystuje się chemii. Coraz więcej polskich przedsiębiorców stawia na naturę i najlepszą jakość oferowanych wyrobów. Zamiast zamawiać towar niewiadomego pochodzenia, lepiej wybrać ten od lokalnych firm i wspierać swoich rodaków.
Co istotne, w Polsce znajdziemy liczne produkty „eko”, „bio”, „organic”. Nie musimy nabywać produktów zza granicy, które, zanim trafią na sklepowe półki w naszych sklepach, muszą odbyć długą podróż. Zresztą, po co kupować produkty ekologiczne z dalekich stron, skoro polska tradycja wciąż pozwala oferować produkty najlepszej jakości, bez żadnych sztucznych substancji? A Ty jesteś „Eko”? Jeśli nadal nie zwracasz większej uwagi na to, co kupujesz, zmień swoje nawyki żywieniowe, ciesz się doskonałym smakiem natury i zadbaj o swoje zdrowie.